Etiketter

torsdag 6 september 2012

Svavel och järn



Grundämnena svavel och järn


Uppgift: Vilka egenskaper har svavel? Vilka egenskaper har järn? Hur kan vi dela upp en blandning av svavel och järn? Om vi värmer på blandningen vad händer då? Samma egenskaper?

Syfte: Att undersöka egenskaper och veta vad en kemisk förändring är.

Hypotes: Jag tror att när man värmer blandningen blir det en smet av det och för att skilja på blandningen kan man ta en magnet och då kanske det delar på sig för jag tror att järn är magnetiskt.

Material: 

  • Magnet
  • bägare
  • sked 
  • vatten 
  • brännare
  • provrör 
  • tändstickor

Utförande: Egenskaper: färg, magnetiskt, smältning, löslighet, brännbarhet, struktur och lukt.

Vi började med att hälla upp 1 g svavel i en muffins form och 2,5 g järn pulver i en muffins form. Efter det kollade vi på färgen, ifall det var magnetiskt, lukten och struktur. Efter det blandade vi svavel och järn och försökte dela på det med en magnet. Vi drog med magneten utanpå provröret och järnet följde med magneten men inte svavlet. Efter det värmde vi upp blandningen i en ugn. När det var tillräckligt varmt tog vi ut röret ur ugnen och krossade provröret med en hammare. Sen undersökte vi samma saker igen som vi gjorde innan, färg och utseende och sånt.

Resultat: Innan bränning: Järn var magnetiskt men inte svavel. När man blandar svavel och järn så med hjälp av en magnet går det att dela på den för järnet är magnetsikt. Färgen på järnet är mörkgrå och svavlet har en ljus gul färg. Järnet luktar järn och svavlet luktar lite surt. Järnet är fortfarande magnetiskt när man blandar det med vatten men inte lika magnetsikt som innan. Svavlet flyter i vatten, men järnet sjönk bara till botten. 


Efter bränning: Blandningen luktar varmt och järn. Järnet kan man fortfarande se och det är mörkgrått ungefär samma färg som innan, svavlet är lite guldigt. Hela ”klumpen” blev magnetsik. Men den är intel lika magnetisk.

Slutsats: Min hypotes stämde. Jag hade rätt att det gick att dela på blandningen med hjälp av en magnet. Jag hade också rätt med att järn är magnetiskt.  

Felkälla : Vi har inte vägt upp svavel och järn tillräckligt noga och kan inte blanda det tillräckligt bra så allt reagerar. Därför finns det järn kvar som är magnetiskt.

Förbättring: Vi kan använda en bättre våg med t ex hundradels gram och blanda mer noggrant. Man kan undersöka fler egenskaper.

Svavel --> Järn = Järnsulfid
S --> Fe = FeS

2 kommentarer:

  1. Du var jätte duktig och du behöver väl inte bättra något förutom att vara lite mer tydlig i texten!<3

    SvaraRadera
  2. En riktigt bra rapport, utförlig och tydlig. Förklara mer i slutsats om varför det blev som det blev.

    SvaraRadera