Etiketter

torsdag 6 september 2012

Löslighet av socker


Löslighet av socker
Uppgift: Du ska lösa 6 sockerbitar i 1 dl vatten så fort som möjligt.

Syfte: Att veta vad som påskyndar lösligheten.

Hypotes: Jag tror att det löses upp snabbare i varmt vatten än i kallt vatten. Om man t.ex kokar pasta förlänge så blir den mjuk och pastan löses upp. Jag tror det går fortare ifall man blandar runt sockerbitarna med en sked i vattnet.

Material: 6 sockerbitar, 1 dl vatten, bägare, sked och en mobil eller liknande som kan ta tiden.

Utförande: Vi la i varmt vatten i en bägare och la i sockerbitarna. Efter det blandade vi runt och mosade sockerbitarna med hjälp av en sked.

Resultat: Från det jag la ner sockret och tills det löses upp tog det 2.51.9 minuter.

Slutsats: Vår hypotes stämde men det skulle nog gå fortare ifall vi krossade sockerbitarna innan vi la i de i vattnet. 

Sammanfattning: Finfördela = krossa, värme, blanda/röra om, röra runt snabbt.

Felkällor: Alla sockerbitar är inte lika stora, man skulle kunna väga sockerbitarna för att få samma mängd. Olika mycket vatten, mät i mätcylinder för noggrannare mätning.

Förbättring: Vi skulle kunna finfördela innan vi la i sockerbitarna i glaset.


Det här är när vi har lagt i sockerbitarna i glaset. 


2 kommentarer:

  1. Det var en bra text och du motiverade samt förklarade allt bra! Jag hittar ingenting dåligt, faktiskt xD

    SvaraRadera
  2. Bra att alla rubriker är med och en snygg bild.

    SvaraRadera