Löslighet av socker
Uppgift: Du ska lösa 6 sockerbitar i 1 dl vatten så fort som möjligt.
Syfte: Att veta vad som påskyndar lösligheten.
Hypotes: Jag tror att det löses upp snabbare i varmt vatten än i kallt vatten. Om man t.ex kokar pasta förlänge så blir den mjuk och pastan löses upp. Jag tror det går fortare ifall man blandar runt sockerbitarna med en sked i vattnet.
Material: 6 sockerbitar, 1 dl vatten, bägare, sked och en mobil eller liknande som kan ta tiden.
Utförande: Vi la i varmt vatten i en bägare och la i sockerbitarna. Efter det blandade vi runt och mosade sockerbitarna med hjälp av en sked.
Resultat: Från det jag la ner sockret och tills det löses upp tog det 2.51.9 minuter.
Slutsats: Vår hypotes stämde men det skulle nog gå fortare ifall vi krossade sockerbitarna innan vi la i de i vattnet.
Sammanfattning: Finfördela = krossa, värme, blanda/röra om, röra runt snabbt.
Felkällor: Alla sockerbitar är inte lika stora, man skulle kunna väga sockerbitarna för att få samma mängd. Olika mycket vatten, mät i mätcylinder för noggrannare mätning.
Förbättring: Vi skulle kunna finfördela innan vi la i sockerbitarna i glaset.
![]() |
Det här är när vi har lagt i sockerbitarna i glaset. |
Det var en bra text och du motiverade samt förklarade allt bra! Jag hittar ingenting dåligt, faktiskt xD
SvaraRaderaBra att alla rubriker är med och en snygg bild.
SvaraRadera