Etiketter

onsdag 21 november 2012

Radio debatt - manus



Programledare: Marko
För som Roger Lundquist: Anton
Emot som Sofia Åkersson: Clara

Betala för skolmaten

Intro till programmet
Marko: 
God morgon och välkommen till Radio P8

Många tycker att skolmaten inte smakar speciellt gott. Därför tror många att man kan få högre kvalité och godare mat ifall man betalar lite extra för maten.

Vi har två personer här idag som ska debattera. 
Dagens ämne i debatten är ifall man ska betala för skolmaten eller inte.
Vi har Roger Lundquist här som är chef för skolmaten i Lund. Vi har också Sofia Åkersson här som jobbar med skolmats frågor inom Skånes län. 

Marko: Välkomna till radio P8 Sofia och Roger. Ni ska debattera om skolmaten. 
Roger du är väll för att betala för skolmaten?

Anton: Ja, det är jag. Ger bättre kvalité, bra ifall de blir mätta, alla borde gilla maten.
Ifall vi betalar lite extra för skolmaten kan vi få bättre mat och högre kvalité, barnen blir också mätta.

Clara: Tycker du bra att man ska betala? Alla inte råd.

Anton: Ja, men det borde finnas ett alternativ till gratis skolmat också.

Clara: Men då kostar maten mer att köpa in och då måste man kanske sänka lönerna till personalen, och då kanske de slutar pågrund av för låg lön.

Marko: Men ifall vi nu ska prata om att betala för skolmaten vad är era argument för och emot?

Clara: Alla i samhället har inte lika mycket pengar och i genomsnitt så skulle det kosta 24.80 kr per portion, och för att vi då skulle få godare mat så kanske man skulle behöva lägga till 10 - 20 kr om dagen och då skulle det bli 50 - 100 kr extra i veckan. Då är frågan vem som ska betala det, för jag tror inte alla har råd med så mycket pengar per månad.

Anton: Jag håller med dig delvis, men det är då vi kommer in på det här med gratis mat igen, det skulle ju bli bra. För då slipper de eleverna som inte har råd att betala.

Clara: Jo, men då syns det väldigt tydligt vem som inte har råd och vem som har råd . Sen som jag sa innan måste de köpa in mer mat och troligen ge folk sparken eller så kommer de få lägre löner.

Anton: Jo, men barnen i skolan blir ju piggare ifall de äter ordentligt och de koncentrerar sig bättre i klassrummen då.


Clara: Men ifall de vill ha högre kvalité på skolmaten så skulle det troligen ta längre tid att laga och då skulle mat personalen behöva jobba längre. Då skulle troligen personalen vilja ha högre lön eftersom de jobbar längre och det har kanske inte alla skolor råd med.

Anton: Men då kanske man skulle behöva få sparka viss personal? Eftersom det kostar mindre ifall man slipper ge ut löner.

Clara: Men då måste den personalen jobba längre än tidigare. 

Marko: Det var allt för idag, och vi tackar Sofia och Roger för att ni kunde komma. 

Anton: Ja, tack så mycket för att jag fick komma.

Clara: Tack.

Marko: Ifall vi nu ska sammanfatta den här debatten, så vill barnen i skolan ha högre kvalité som troligen leder till att föräldrarna behöver betala pengar för maten. Ifall barnen då vill ha godare mat leder det till att det ofta tar längre tid att laga och då måste personalen jobba längre som sen leder till högre löner. Vi tackar ännu en gång för att Sofia och Roger var hör. 

Hejdå! Nu blir det dags för Kikki att hålla i 50 låtar no stop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar