Vår idé går ut på att man ska kunna utvinna energi med hjälp av vattenkraft i hemmet. När vattnet i en pool renas går det genom ett rör och det är hela tiden rörelseenergi i vattnet. Tanken är att vi ska placera en turbin eller ett minikraftverk i röret där vattnet rinner genom, för att kunna utvinna energi från vattnet, det vill säga rörelseenergi. Vi vill att vår turbin ska kunna användas av alla människor i olika typer av produkter och sammanhang.
De stora vattenkraftverk som finns i Sverige består bland annat av ett flertal turbiner. Eftersom vattenkraftverken i Sverige står för cirka 45 % av all vår elproduktion, får vi väldigt mycket energi från turbinerna. Vi menar att med hjälp av små turbiner eller en lite större turbin så borde vi kunna utvinna en hel del energi i varje hushåll. Det finns människor idag som har egna vattenkraftverk. De utvinner väldigt mycket energi från vattenkraftverken, tillräckligt mycket för att försörja flera hushåll.
Att kunna skapa egen energi i hemmet tror jag är en drivkraft för många. Genom att sätta en turbin där vattnet rinner ner, i till exempel en dusch, utvinner du rörelseenergi. När man använder duschen eller renar poolvattnet släpps ingen koldioxid ut. Då kan du utvinna energi och använda dem utan att bidra till växthuseffekten, vilket är ett väldigt bra sätt till att bidra till en bättre miljö. I det här fallet använder vi oss av vattenkraft som är en förnybar energikälla. En förnybar energikälla är en energikälla som aldrig kommer försvinna. Däremot är de fossila bränslena (naturgas, kol, olja) något som kommer att försvinna från vår planet förr eller senare, om vi inte drar ner på användningen av dessa. Dessutom påverkar de förnybara energikällorna inte miljön negativt på det sätt som olja, kol och naturgas gör.
Idag använder en vuxen person i Sverige cirka 160 liter vatten om dagen, vilket motsvarar 58 400 liter vatten om året. När du duschar använder du 60 liter vatten, det beror såklart på hur länge du duschar, men i genomsnitt använder vi 60 liter vatten per dusch. Du använder också en stor mängd vatten när du diskar, spolar i toaletten, lagar mat, tvättar och en hel del andra vardagssysslor. Genom att använda “Turbin till hemmet” kan du utvinna energi genom saker som du gör varje dag.
Att använda “Turbin till hemmet” i en pool är kanske något som inte så många människor har nytta av. Det finns tyvärr ingen källa som anger hur många privata pooler som finns i Sverige, men enligt Lisa Gustafsson, lärare på Gunnesboskolan har 1 % av Sveriges befolkning pool, det vill säga 90 000 personer. En del anser då att det är onödigt att skapa en uppfinning som inte speciellt många människor kommer att ha nytta av. Vi kom på att istället för att bara använda uppfinningen till pooler kan man använda den till alla typer av saker i hemmet som har med vatten att göra.
Priset på en turbin är ett problem för många människor. I dagens samhälle finns det turbiner i alla möjliga storlekar som ger olika mycket energi. Alla turbiner är tyvärr väldigt dyra. Om du vill skapa energi hemma behöver du inte bara en turbin utan även ett mindre vattenkraftverk. Till ett vattenkraftverk behöver du en hel del olika delar till exempel en generator, ventiler och ramar. Ett litet vattenkraftverk kostar mellan 120 000-150 000 kronor. På grund av den höga kostnaden kommer många inte ha råd att varken installera eller köpa ett vattenkraftverk. Men de personer som har råd och är villiga att lägga ner pengar på vattenkraftverket kommer att spara energi med hjälp av vår uppfinning. Dessutom kan det vara värt att lägga ner dessa pengar för att rädda vår jord och minska utsläppen av koldioxid, eller hur? En villa förbrukar ungefär 25 000 kWh per år. Ifall du skulle teckna ett avtal med EON på ett år så skulle du få en kostnad per kWh på 90 öre. Det vill säga 22 500 kronor om året. Det är en hel del pengar och det här är såklart en ungefärlig summa men i slutändan skulle det troligen löna sig att ha ett eget litet vattenkraftverk. Bertil och Inga är ett par som driver sitt egna vattenkraftverk. Deras vattenkraftverk skapar 500 000 kWh per år. Vilket motsvarar ungefär 22 hushåll. Alltså så lönar det sig i slutändan att ha vattenkraftverk, även i hemmet. Ifall 22 hushåll skulle betala sina elräkningar under ett år tillsammans skulle det ligga åp runt 500 000 tusen kronor vilket är en kostnad på nästan fem gånger så mycket som turbinen. Alltså så sparar du en hel del pengar i slutändan.
Alltså, för att vi ska kunna få ett längre liv här på jorden behöver vi en förändring. Genom att använda sig av förnybar energi bidrar vi inte till växthuseffekten och jorden kan bevaras längre. Så vill du vara delaktig i denna miljöförändring? Installera turbin till hemmet för att få en snurrande energi!
Källförteckning:
Lego Elektronik AB. Vattenkraft. Tillgänglig: http://home.swipnet.se/~w-22665/vatten.html
Datum då du besökte sidan: 1/10-2014
Eon (2014). Vattenkraft. 3 januari. Tillgänglig:
Datum då jag besökte sidan: 3/10-2014
Ingrid Monthan och Gleerups Utbildning AB (2011). Förnybara energikällor. Tillgänglig: http://www.gleerupslms.se/gbook/?id=54&contentid=4583#link_507dafc0c4dc3
Datum då jag besökte sidan: 20/9-2014
Vattenfall. Spar pengar på vatten. Tillgänglig: http://www.vattenfall.se/sv/spara-vatten.htm
Datum då jag besökte sidan: 30/9 - 2014
Eon försäljning. Teckna elavtal. Tillgänglig: http://www.eon.se/privatkund/Produkter-och-priser/Elavtal/Teckna-Elavtal/
Datum då jag besökte sidan: 8/10 - 2014
Energirådgivaren (2011) El förbrukning i en genomsnittlig villa respektive lägenhet. Spetember. Tillgänglig: http://www.energiradgivaren.se/2011/09/elforbrukning-i-en-genomsnittlig-villa-respektive-lagenhet/
Datum då jag besökte sidan: 8/10 - 2014
Wiveca Ström [Elektronisk]. (2014). Kraft från vattnet. Bohusläningen, 2 oktober.
Tillgänglig: http://web.retriever-info.com/services/archive/displayDocument?documentId=057350201410021C60FAE09BD061424CDCCE74202DA260&serviceId=2
Resonemang kring mina källor:
Min första källa kommer i från företaget Lego Elektronik AB och rubriken på artikeln heter vattenkraft. Det är en källa som informerar eftersom det är en reklam hemsida för just deras produkter. Lego Elektronik AB informerar alltså läsaren om vad en turbin kostar osv. Det finns inget datum på när källan uppdaterades men jag tycker inte att det spelar så stor roll när det handlar om priser. Oftast så sänks eller höjs priser inte speciellt mycket därför tycker jag att det är en trovärdig källa. Vart jag hittade informationen står i min källförteckning. Jag tror att det här är skrivet för att sälja produkter och informera människor om vad ett minikraftverk kostar.
Nästa källa kommer i från Eon som är ett el bolag i Sverige. Artikelns namn är vattenkraft. Sidan är uppdaterad den 3 januari i år vilket är en relativt ny källa. Det jag använde från artikeln var hur stor av Sveriges elproduktion som är vattenkraft. Den förändras säkert lite varje dag men jag tror inte det är så stor skillnad. Hemsidan finns till för att både informera och påverka människor. För att vara lite mer säker att källan var korrekt så googlade jag på elproduktion i Sverige och på ett fler tal hemsidor bland annat DN (http://www.dn.se/ekonomi/elskolan/vattenkraft-och-karnkraft-ger-sverige-el/) stod det samma andel i procent. Då blev källan mer trovärdig och jag valde att använda den. Jag tror att källan är till för att informera människor om hur mycket förnybar energi som vi använder i Sverige. De vill nog få människor medvetna om olika saker som har med miljön att göra i Sverige och få de att tänka om när det använder energi.
Gleerupslms.se är ett företag som gör läroböcker i både bokform och på internet. De har alltså information som är godkänd att använda i skolan. Boken är skriven 2011 av Ingrid Monthan. Därför har jag valt att använda mig av denna källa. Informationen är trovärdig och jag visste en hel del om det här innan vilket gjorde att det blev lättare att bestämma ifall jag skulle ha med källan eller inte. Boken är skriven för att lära ut saker till elever i årskurs 7-9.
Vattenfall.se har ansvar över nästa källa. Det finns ingen författare till denna artikel men det står att Vattenfall själva har skrivit den. Denna källan använde jag till att hitta hur mycket vatten en människa i Sverige använder per dag och det fick jag ett utmärkt svar på med hjälp av denna källa. Vattenfall är ett stort företag som många människor känner till och de flesta som jobbar på Vattenfall är experter på det de gör, därför ser jag denna källa som trovärdig. Dessutom är Vattenfall statligt ägt vilket innebär att informationen troligen granskas noga innan den läggs ut på webben. Jag tror att informationen är skriven för att vi ska bli mer medvetna om hur mycket vatten vi använder per dag och hur vi ska minska vatten användningen för att spara pengar och hjälpa miljön.
Jag har använt ytterligare en källa från Eon. Den här artikeln har titeln Teckna elavtal och artikeln är tillför att informera personer om vad just Eons elpriser ligger på. Jag litar på denna källan just för att det är ett väldigt stort företag som tidigare har varit statligt ägt av Tyskland. Syftet med källan är att informera personer om vad Eon har för elpriser och varför man ska välja just de.
Nästa källa kommer ifrån Energirådgivaren.se och handlar om hur mycket kWh en villa respektive lägenhet gör av med på ett år. De ger både information och försöker påverka läsaren genom att tänka om. Hur mycket energi använder jag egentligen och hur kan jag minska detta? Källan har förslag på bland annat Eon och visar att personen har hittat delar av sin information där. Detta är en genomsnittlig undersökninig och därför tror jag inte att det skiljer sig så mycket från hem till hem i kWh. Artikeln publicerades 30 september 2011. Även Eon har tagit upp samma andel kWh på sin egen hemsida och därför väljer jag att lita på källan eftersom flera olika källor skriver samma information (http://www.eon.se/privatkund/Energieffektivisering/energiradgivning/normal-elforbrukning/).
Min sista källa hittade jag på Mediaarkivet. Det är en tidningsartikel som kommer från Bohuslänningen som är en lokaltidning i Bohuslän. Artikeln är skriven i år den 2 oktober vilket är drygt en vecka sedan. Alltså är informationen väldigt ny och saker och ting har troligen inte förändrats speciellt mycket på åtta dagar. Jag tror att artikeln är till för att påverka andra människor till att kanske själva skapa ett vattenkraftverk men också en del information eftersom de skriver om hur mycket energi de kan utvinna m.m.
En källa som jag valde att inte ha med kommer i från wikipedia.com
(http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rnybara_energik%C3%A4llor) Jag valde att ej använda denna källa för att Wikipedia är en sida där allmänheten kan skriva, alltså vem som helst. Alltså kan du inte veta att informationene stämmer på samma sätt som du kan i en lärobok. Självklart kan du jämföra informationen med andra hemsidor om liknande saker men jag tycker fortfarande inte att Wikipedia är en trovärdig källa. Vem som helst kan gå in och redigera en artikel och det dröjer ett tag innan de som jobbar på Wikipedia kollar igenom artikeln och ser så att informationen stämmer. Då kan du alltså gå in på den utan att den är rättad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar