Etiketter

fredag 11 april 2014

Bildanalys



Det finns två större figurer på denna bilden. Bakom dessa två stora färgade partier finns det en ganska grå och tråkig bakgrund som är formad som en kvadrat. Den går från mörkare grått till ljus vitt som gör bakgrunden väldigt fin. Den ena figuren har olika nyanser av beige och brunt men också lite svart och blått. Figuren är formad lite som ett V med några få undantag desto längre ner på figuren man kommer. Jag ser en oval som har olika nyanser av beige på sig. Det finns även två stycken så kallade kattögon formade svarta streck i ovalen. I dessa kattögon finns det två stycken mandel formade former som är vita och sen har de en cirkel med olika nyanser av blått. På kanten runt de mandel formade formerna är det svart. På figurens nedre del är det inte så mycket former. Det är mer olika nyanser av beige precis som på den övre delen. Det finns en hel del streck som är mörkbruna nästintill svarta på den V formade figuren. De är väldigt skarpa och markerar tydligt vissa linjer på figuren. 

På den andra stora figuren som den förra figuren också finns på är det fler färger. Överst finns det ett ganska stort brunt parti, men det har ett väldigt fint ljus som framhäver det bruna på ett annat sätt. Ifall man kollar längre ner på figuren är det en oval som är beige men också brun med små detaljer på. På höger ytter kant av ovalen är det en brun nyans som är mörkare än resten av ovalen, det ska föreställa en skugga. Detaljerna som finns på ovalen är ett par ganska symmetriska bruna former som är formade som en rektangel som sitter strax under det bruna partiet som är över ovalen. Ifall man går längre ner på figuren ser vi en rektangel/triangel form som har många olika färger på sig. Den består det mesta dels av svart och vitt men vän nyanser av silver eller lite metallisk grå.  Jag ser en cirkel i högra hörnet. Cirkeln har andra cirklar i sig som är svarta och som bakgrund är det en vit färg. Runt cirkeln så är det två symmetriska bitar med samma mönster. De har en rektangel form med både raka och rundade sidor.

Jag tycker att denna bilden är fel på många sätt. Det är en glasögon reklam av Tom Ford. På bilden är det ett par glasögon men också en påklädd man och en naken kvinna. Eftersom det är en glasögon kampanj borde fokuset i bilden ligga på glasögonen och mannen borde inte vara där överhuvudtaget eftersom han har inga glasögon på sig. Det här är inte första gången jag ser den här typen av bild. Jag tycker det är sorgligt att kvinnan i fotot har gått med på att vara naken och samtidigt ”hänga” på killen. Men framförallt är det som jag tycker är mest sorgligt är att det är ingen som reagerar på att bilden är en sorts diskriminering för kvinnan. Jag tycker att det sättet som kvinnan i dagens modevärld blir behandlad är sjuk. Du ska se ut på ett visst sätt, det är acceptabelt att hon ska få se ut på det här sättet och många tycker inte det är något konstigt med bilden alls eftersom det är så pass vanligt i dagens samhälle.Det som jag inte tycker är okej med den här typen av bilder är att för det första ser modellerna oftast väldigt perfekta ut och detta skapar ett samhälls ideal om hur en tjej ska se ut. Det finns många människor som svälter sig själva, opererar sig och mår psykiskt dåligt över hur dem ser ut pågrund av dessa idealen vi har i vårt samhälle idag. I vårt samhälle idag ska man helst vara väldigt smal men ändå ha kurvor (som kvinna då), du ska ha fint hår, perfekt ansikte osv. Detta skapar problem i världen och jag tror inte så många inser detta. Ett annat problem med bilden är just att hon är naken och att folk accepterar det och tycker det är normalt att se i vilken mode tidning som helst t.ex Vouge, Elle eller Bazar. Dem gör ju på detta sättet för att de vet att sex säljer men jag tycker ändå inte det är acceptabelt. Jag tycker att folk ska börja reagera på detta för att vi ska få en förändring och att dessa typer av bilder ska tas bort från tidningar, reklamer och medier i allmänhet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar