3. Alla har rätt till liv och att leva fritt utan att fängslas.
I många diktaturer kan människor inte leva fritt. I Nordkorea t.ex får människor inte tycka eller säga vad de vill. Det händer ofta att folk blir fängslade och bestraffade på grund av att deras åsikter inte stämmer överens med vad landets ledare tycker.
Nelson Mandela är ett exempel på en person som stred för allas rätt till liv, jämlikhet och demokrati, men han fängslades och satt i fängelse i 27 år på grund av sina åsikter.
Amnesty International är en organisation som kämpar för de mänskliga rättigheterna. De kämpar bland annat för att människor som fängslats ska få rättvisa rättegångar och för att frige oskyldigt dömda.
Det händer att folk/media skapar rykten som är osanna om kändisar, kungligheter eller ”vanliga” människor. Kändisar får verkligen inte mycket privatliv. De jagas ständigt av paparazzi. Dessutom drabbar det inte bara kändisen utan ofta hans/hennes familj. Fotografer och journalister jagar familjemedlemmar för att kanske få en skymt av kändisen. När man är en känd person får man så klart tåla en hel del uppmärksamhet men ibland händer det att det blir för mycket och att kändisar och deras familjer blir kränkta. Detta hände prinsessan Diana. Media övervakade hennes skilsmässa i varje detalj. Detta blev väldigt slitsamt för henne och hennes familj och de mådde väldigt dåligt.
I Sverige avlyssnar polisen vissa telefonsamtal, men då har det varit beslut på det i en domstol. För det krävs att personen ska vara misstänkt för ett brott som ger minst två års fängelse. För några dagar sedan kom det fram att i USA har polisen lyssnat av massor av telefonsamtal och det var inte på ett lagligt sätt. Under krig, t.ex under andra världskriget förekom det censur. Det innebär att de som leder landet läser brev för att kontrollera att det inte står någonting som kan vara skadligt för den ledande gruppen i landet.
I Sverige har vi arbetstidsregler som reglerar att alla har rätt till dygnsvila, veckovila och semester. Det förekommer att företag bryter mot arbetstidsreglerna, t.ex åkerier (lastbilsfirmor).
Många jobbar väldigt länge för att ha råd med bostad, mat och för att kunna försörja sin familj. I t.ex Cambodia jobbar många med textiler och syr kläder, framförallt kvinnor. De tjänar extremt lite pengar fast de jobbar ungefär tio timmar om dagen. De brukar tjäna runt 45 dollar i månaden. Ibland kan de till och med jobba över flera timmar för att få mat på bordet. Men det är inte bara Cambodia som människor har det på det sättet utan även i Kina och andra länder i Asien, Afrika och Latinamerika. De jobbar väldigt mycket och tjänar väldigt lite pengar.
I vissa delar av världen förekommer barnarbete (Asien, Afrika och Latinamerika). Den vanligaste formen av barnarbete är att man hjälper den egna familjen t.ex inom jordbruket. Många barn jobbar också som hemhjälp eller på fabriker. Det finns barn som jobbar upp till 14 timmar om dagen och många av barnen är inte äldre än fyra år enligt Unicef. När människor är extremt fattiga blir de ofta desperata efter pengar. Då låter föräldrarna sina barn arbeta för att de också ska bidra med pengar till familjen. Många fattiga människor jobbar väldigt mycket och är i princip aldrig lediga. Unicef är en organisation som försöker påverka regeringar att lagstifta mot barnarbete och att alla barn ska ha rätt att gå i skolan.
I vissa länder i Asien t.ex Japan går barnen i skolan väldigt många timmar om dagen. De har dessutom ofta mycket läxor och de får inte så mycket fritid.
26. 1. Alla har rätt att gå i skolan. Det ska vara gratis att gå i skolan. Alla måste gå i grundskolan. Det ska finnas utbildningar till olika yrken. Alla har rätt att läsa vidare på universitet om de har tillräckligt bra betyg.
Enligt Unicef är det minst 57 miljoner barn som inte går i grundskolan trots att detta är en mänsklig rättighet. Drygt hälften av dessa barn är flickor. Fattigdom är den största anledningen till att många barn inte går i skolan. I många länder måste barn stanna hemma och ta hand om sina syskon eller hjälpa sina föräldrar med arbete.
I vissa länder är det gratis skola, men inte under hela skoltiden. I t.ex Asien och USA är det gratis ett visst antal år. I USA är det gratis i låg- och mellanstadiet och i Asien brukar det vara gratis de tre första åren.
Av de barn som går i skolan hoppar många av innan de avslutat grundskolan. De flesta är flickor. I världen finns det 775 miljoner som inte kan skriva och läsa. De flesta av dessa är också kvinnor. Det finns många orsaker till varför det är just flickor/kvinnor som drabbas av detta. Framförallt är det på grund av kulturella värderingar och traditioner. Föräldrar tycker det är slöseri med tid och pengar att utbilda flickorna. De ska ändå gifta sig tidigt och flytta till en annan familj. Så här var det tidigare i Sverige också. Min farmor är uppväxt med fem syskon varav tre av dem är flickor. Det var bara hennes bröder som fick vidareutbilda sig och min farmor fick börja arbeta som hemhjälp i en familj när hon var tretton år.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar